Selecteer een pagina

Psychische zorg

Psychische zorg richt zich op het behandelen en voorkomen van psychische problemen, klachten en aandoeningen. Een ander woord hiervoor is Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Met psychische problemen of klachten kunt u terecht bij uw huisarts.

Als u naar uw huisarts gaat krijgt u hulp, advies en ondersteuning van de arts zelf en/of via een Praktijk Ondersteuner Huisarts met een specialisatie in geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Als de POH-GGZ niet de gewenste zorg of hoeveelheid zorg kan leveren kan u worden doorverwezen naar basis-ggz of gespecialiseerde ggz. 

Om als volwassene gebruik te kunnen maken van de Generalistische Basis GGZ of de Gespecialiseerde GGZ, is een verwijzing nodig. Dat is een voorwaarde voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Alleen huisartsen, bedrijfsartsen en medische specialisten mogen verwijzen. 

Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben een verwijzing nodig voor jeugdhulp Jeugdzorg wordt vergoed door de gemeente. Vanaf 1 januari 2024 verzorgen de samenwerkingsverbanden Kracht en rondomJou,  alle jeugdhulp in de stad. 

 

Behandeling van chronische vermoeidheid

Het kenniscentrum chronische vermoeidheid behandelt chronische vermoeidheidsklachten met cognitieve gedragstherapie. U leert anders naar uw klachten te kijken en er anders mee om te gaan.

Behandeling van complexe traumaklachten

Mensen met een migratie-achtergrond die psychische problemen hebben, kunnen gebaat zijn bij een behandeling in hun eigen taal met aandacht voor hun eigen cultuur.

Suïcide nazorg

SuNa biedt volwassenen én jongeren ondersteuning bij het zoeken en vinden van hulp na een suïcidepoging waarvoor mensen op de spoed eisende hulp terecht zijn gekomen.

Wachttijdondersteuning

Als je hulp zoekt bij psychische klachten kan het soms nog tijden duren voor je aan de beurt bent. Ervaringsdeskundigen helpen je die tijd doorkomen met gesprekken en praktische hulp.

    Aantal per pagina: